Paslanmaz

Boru, Profil, Çubuk, Lama, Levha, Köşebent, Rulo / Şeritlerin tüm alaşımlarının çeşitleri

Paslanmaz Ne Demektir?

Paslanmaz kelimesi günlük yaşamda da birçok insanın kullandığı bir kelime. Paslanmaya karşı direncin olması şeklinde tanımlamak mümkün. Veya paslanmaz özellikle büründürülmüş metal veya alaşımlar şeklinde ifade etmek yanlış olmaz. Bu kelimenin anlamına daha iyi algılamak için pas nedir? Açıklamakta fayda var. Herhangi bir metal üzerinde meydana gelen oksitlenmenin zaman geçtikçe sarımtırak renkten kahverengi bir renge dönüşerek artmasına pas denir.

Metal içerisinde bulunan elemente ait atomun oksijen ile kimyasal tepkimeye girmesinden dolayı metal yüzeyde oksitlenme açığa çıkar. Sonrasında meydana gelecek ısı nedeniyle de paslanma gerçekleşir. En basit anlatım şekli ile paslanma denilen olay metaller içesindeki atomlar ile oksijen atomlarının tepkimeye girmesi ile gerçekleşir.

Paslanmaz bir metal için bir takım özel alaşımlar yapılır. Metal malzemeler, oksijen, hidrojen, suda bulunan klor ile kir ve bakteri gibi başka madde ile reaksiyon yaşadığında paslanma meydana gelir. Oluşan bu korozyon metal malzemenin bir süre sonra kullanılamaz hale gelmesine sebep olur.

Paslanmayı önlemek için Ne Yapılır?

Paslanma etkisini ortadan kaldırmak veya paslanmayı önlemek için ne yapmak gerekir. Öncelikle birtakım hususlara dikkat edilmeli ve paslanmaya karşı dirençli ürünler kullanmaya çalışılmalıdır. Paslanmanın önlenmesi için;

  • Kullanılan ürünün neme maruz kalmasının önüne geçilmeli. Nem paslanmayı hızlandırır. Nemden korumak için iyi bir havalandırma veya kuru bir ortam tercih edilmelidir.
  • Metalin temiz ve kuru bir ortamda olması gerekir. Yüzey kısmı mutlaka korunmalıdır.
  • Nemi ortamdan uzaklaştıran bir takım kimyevi maddeler kullanmak işe yarar.
  • Metal yüzeyi koruma sağlayacak bir takım boya ve yağ gibi maddeler kullanılabilir.
  • Paslanmaz çelik veya alüminyum gibi pas tutmaz özellikteki ürünleri kullanmak işe yarar.

Paslanma durumunun en fazla ortaya çıktığı metal demir olmakta. Paslanmanın olmadığı veya en az olduğu metaller ise alüminyum, galvanize çelik, bakır, pirinç ve bronz sayılabilir. Paslanmaya maruz kalabilen metallerin üzerleri özel alaşımlar ile kaplanarak paslanmaya dirençli bir hale getirilebilir. Bu tür kullanımlar sonucunda maksimum verim elde etmek ve uzun süreli koruma sağlamak mümkün hale gelir.

Paslanmaz Çelik

Paslanma yapmayan çelik içeriği itibari ile bir karışımdır. Çelik içeriğinde en az yüzde 10,5 Krom (Cr) elementi bulunur. En büyük özelliği oldukça yüksek korozyonlara karşı dayaklı yapısıdır. Paslanma meydana gelmeyen bu çeliklerin üst yüzeyi çok ince ve saydam bir krom-oksit tabakası ile kaplanır. Bu şekilde yüzey korunmuş olur. Yüzey böylece pas tutmayan bir özellik kazanır.

Diğer çelik türleri ile kıyaslandığında paslanma yapmayan çelik kullanımı oranı oldukça yüksektir. Başta enerji sektörü olmak üzere birçok alanda kullanım yeri bulunur. Paslanmaz çelik otomotiv sektörünün de yoğun olarak kullandığı ana malzemelerden sayılır. Paslanma yapmayan birçok metal ürün içerisinde en çok tercih edilen çelik olmakta. Çelik dayanıklı ve sağlam yapısının yanına pas tutmayan bir özellik de eklendiğinde tercih edilmesi yoğunluğunu artırır.

Satışını Yaptığımız Paslanmaz Ürünler