Alüminyum Rulo ve Şerit

Alüminyum Rulo/Şerit

Alüminyum rulo/şerit endüstri sektöründe ve günlük yaşamda kullanılan ürünleri hazırlamak için kullanılan metallerden birisidir. Yer kabuğunun yaklaşık %8′ inde bulunan bir metaldir. Alüminyum ile oluşturulan alaşımlar, ürün tasarımları için en iyi malzemelerindendir. Yaşam alanlarının neredeyse her yerinde, evlerde, otomobillerde, uçak ve tren gibi ulaşım sektöründe, savunma endüstrisinde, cep telefonlarında, bilgisayarlarda, buzdolaplarında ve gıda ambalajları gibi bir çok alanda oldukça oldukça geniş bir uygulanabilirlik yelpazesine sahiptir.

Alüminyum üretiminde boksit minerali birincil madde olarak bilinir. Boksit maddesi çeşitli alüminyum hidroksit modifikasyonlarında bulunan bir kil mineralidir. Alüminyum tesislerinde bu madde saf olan alüminyuma dönüştürülür. 1 ton alüminyum üretmek için bir ayda tüketilen elektrik enerjisi de fazla olmaktadır. Bundan dolayı hidroelektrik santraller de ve genellikle gelişmiş ülkeler de boksitten alüminyum üretimi yapılır.

Alüminyum metal ve metal olmayan diğer farklı elementlerle alaşım oluşturabilir. Çok az miktarda bulunan katkı ile alüminyumda büyük ölçüde değişiklik meydana getirmek mümkündür. Alüminyum maddesine hem soğuk hem de sıcak basınç kolaylıkla uygulandığı için rulo haline getirilerek şekil verilebilir. Esnek olmasından dolayı da mikronlarda folyo ve çok ince ekstra teller yapılabilir. Alüminyum rulo/şerit ise işlenmiş olan uzun, ince alüminyum bobinlere verilen isimlerdir. Bu tür maddeler genellikle ulaşım, inşaat, paketleme ve elektronik gibi endüstriyel ürünlerde kullanılır.

Alüminyum Rulo/Şerit Hangi Alanlarda Kullanılır?

Alüminyum maddesi iyi elektrik iletkenliği, hafiflik, korozyon direnci ve kolay üretim gibi özelliklere sahip olduğundan dolayı bir çok endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin transformatörlerde kullanılan alüminyum şeritler, yüksek iletkenlik gerektiren ve kuru tip transformatör sargısı yani devre parçası üretiminde kullanılan hammaddedir. Bundan dolayı 1060/1070 alaşım olarak temper malzemesinden yapılmaktadır. Ayrıca yalıtım cam, alüminyum ara parça olarak da kullanılır. Dekorasyonda, plakalarda, damgalama kalıplarında da sıklıkla tercih edilir.

Araba üretimlerinde tekerleklerde, radyatörlerde, motor bloklarında ve gövde parçalarına alüminyum levhalar alüminyum rulo/şerit olarak kullanılır. Uçak endüstrisinin de temel malzemelerinden birisi alüminyum rulo/şerittir. Sıcaklık ve basınç değişimlerine dayanması ve hafif olması nedeniyle bütün ticari ve sivil uçak gövdelerinin çoğunluğunda bu madde kullanılmaktadır. Düşük maliyet, yoğunluk ve imalat kolaylığından dolayı da nakliye alanlarında da tercih edilir.

Alüminyum Rulo/Şerit Üretimlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Alüminyum maddesinden elde edilen ürünlerde çok ince sac alüminyum kullanılmaktadır. Bunun nedeni de sac alüminyumun son derece hafif bir yapıda olmasıdır. Bu yüzden yiyecek kaplarında, içecek kutularında, yüksek hacimli depolama gibi ürünlerde kullanım için oldukça idealdir. Farklı ebatlarda, kalınlık ve farklı şekillerde fiyatlandırılır.

Alüminyum Rulo/Şerit Ebat ve Ölçüleri

Üreticiye, kullanılacak sektör ve alana, uygulanacak yerlere ve özelliklere bağlı olarak ebat ve ölçüler değişiklik gösterebilir. Bundan dolayı alüminyum rulo/şerit ölçüleri, genişlik, kalınlık ve rulo çapları gibi üç farklı alanda ele alınır.