Paslanmaz Levha

Paslanmaz Levha

Paslanmaz levha birçok farklı alanda paslanmanın önüne geçmek için kullanılmaktadır. Pas, herhangi bir metal üzerinde oksitlenmenin artmasıyla meydana gelen kimyasal bir tepki aynı zamanda fiziksel değişim olarak karşımıza çıkar. Kullanılan levhaların paslanmaz olması tüketici açısından oldukça önemlidir. Uzun ömürlü kullanım seçeneği ile de bir çok farklı sektörün yoğun ilgisini çeken paslanmaz levhalar, levhaların paslanmaya karşı direncinin olmasıyla tanımlanır ya da paslanmaz özellikle kaplanmış metal veya alaşımların meydana gelmesini ifade eder.

Paslanmaz Levhalar Hangi Kullanım Alanlarına Sahiptir ?

Paslanmaz levhalar hemen hemen her sektörde yerini bulmuştur. Özellikle kullanım alanları arasında yemek servisi uygulamaları, kimya endüstrileri, denizcilik, petro – kimya, depolama tankları, inşaat sektörü ve tekstil sektörü bulunmaktadır. Modern mimaride kaplama için özellikle de düşük bakım veya korozyon direncinin mecbur olduğu durumlarda paslanmaz levha tercih edilir.

Paslanmaz Levha Tercih Edilmesinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir ?

Paslanmaz levha kullanmanın bir çok avantajı vardır. Bu avantajlar sayesinde paslanmaz levha bir çok sektörün aranan malzemesi olmuştur. Bu avantajlar maddeler halinde şu şekilde:

  • Yüksek sıcaklık direncinin olması: Paslanmaz levhalar yüksek sıcaklıklara dayanabilir bu nedenle de yüksek sıcaklık koşullarında tercih edilirler.
  • Korozyon direncine sahip olması: Krom içeriği nedeniyle oksijenle tepkimeye girip oksit bir tabaka oluşturur oluşan bu tabaka levhanın altındaki çeliği korur ve korozyon direncini artmasına neden olur.
  • Modern tasarım uygunluk sağlaması: Paslanmaz levhalar parlak ve estetik bir yüzeye sahip olması nedeniyle özellikle mimar ve dekoratif sektörlerinde kullanılmasını sağlar.
  • Güce ve dayanıklılığa sahip olması: Paslanmaz levhalar dayanıklı malzemelerdir, bu dayanıklılıkları ve güçlü yapıları sayesinde inşaat sektöründe, otomotiv alanında ve bir çok endüstriyel alanda kullanılırlar.
  • Uzun kullanım ömürlerine sahip olması: Korozyon direnci yüksek olan paslanmaz levhalar uzun ömürlü bir kullanım sağlar bu uzun kullanım da uzun vadede maliyet hesabının tasarrufunu sağlamaktadır.
  • Geri dönüşüm seçeneğinin olması: Paslanmaz levhalar tamamen geri dönüşebilir bir malzemedir çevre açısından sürdürülebilirlik sağlarlar.
  • Kimyasallara karşı olan dirençli yapılarının bulunması: Paslanmaz levha bir çok kimyasala karşı dirençli olduğu için kimyasal işlemlerde oldukça sık kullanır. Bu da Petro-kimya, gıda sektörü gibi önemli alanlarda kullanılmasını sağlar.
  • Hijyenik özelliklere sahip olması: Paslanmaz levhalar hijyenik olması nedeni ile gıda endüstrisinde ve tıpta oldukça sık bir şekilde kullanılır. Ayrıca temizliği çok kolay yapılmaktadır.

sıralanabilir.

Paslanmaz Levha Çeşitleri Nelerdir ?

Paslanmaz levhalar, istenildiği şekilde işlenebilir. Yüzey kalitelerine göre birden fazla paslanmaz levha çeşitleri vardır. Paslanmaz levhalar tüketicilerin istekleri üzerine parlak veya mat bir halde üretilir fakat levhaların yüzeyleri üzerinde değişimler yapmak kalite açısından mümkün olmamaktadır. Paslanmaz levha maddesinin kalite ve içerikleri; kolay işlenebilir özellikte olması, mıknatıslanma özellikleri, hangi sektörde hangi amaçla kullanılacağına göre çeşitlendirilmiştir. Bunlara örnek olarak; 304L, 316L, 202 gibi isme sahip paslanmaz levhalar söylenebilir.