Alüminyum Levha
Alüminyum levha, haddeleme yöntemiyle alüminyumdan elde edilen alaşımdır. Kendine ait bir sektör olan bu malzemenin ince olanına sac adı verilirken kalın olan malzemeye de plaka adı verilir. Atmosfere bağlı korozyona karşı oldukça fazla dayanıklılık gösteren bu ürünler, istenilen şekli kolaylıkla alabilmektedir. Alüminyum, dünyada en çok kullanılan metaller arasında ilk sırada yer alır. Yeryüzünde en fazla üçüncü element olan alüminyum, günlük yaşamda birçok alanda kullanılır. Alüminyum en fazla ulaşım, endüstriyel alanlar, havacılık, elektrik ve elektronik sektöründe sıkça kullanılan bir metaldir. Hafif yapıda ve dayanıklı olması nedeniyle taşımacılık ve inşaat sanayisinde geniş kullanım alanları mevcuttur.
Alüminyum Levha Nerelerde Kullanılır?
Alüminyum levha inşaat sektörü ve mimari başta olmak üzere ambalaj sektöründe, ulaşım sektöründe, elektrik endüstrinde kullanılmaktadır. Dünyadaki alüminyum tüketiminin büyük bir kısmı inşaat sektörü tarafından kullanılmaktadır. Alüminyum, yüksek şekillendirme özelliği ve yüksek mukavemet oranı ile inşaatlar için faydalı bir elementtir. Günümüzde alüminyum köprülerin yapımında çokça kullanılmaktadır. Ayrıca, stadyumlar, binaların çatı ve cephe kaplamalarında çok fazla kullanılır. Kolay işlenebilir yapısı ve şık görünümü ile alüminyum; korkuluklar, pencere çerçeveleri, kapı kolları, ızgaralar ve daha birçok farklı alanda kullanılır. Bunun yanı sıra, şık görüntüsü ile iç ve dış mekan mobilyalarında da sıklıkla tercih edilir.
Alüminyum Levhanın Kullanıldığı Sektörler Nelerdir?
Alüminyum, korozyona karşı güçlü yapısı sebebiyle neredeyse hiç bakım gerektirmez. Dayanıklılığın yanı sıra tasarımda birçok seçenek sunar. Ayrıca, alüminyum levha hafif yapısı sebebiyle çalışması oldukça kolaydır. Sıklıkla kullanıldığı sektörler:
- Ambalaj ve Gıda: Alüminyumun içecek, yiyecek, ilaç vb. ambalajında kullanılmaktadır. Folyolar, teneke kutular, termoslar, tencere ve tavalar, su ısıtıcıları alüminyumun kullanım ile sıkça karşılaşılır. Alüminyum, UV ışığı, nem ve kokuya karşı korur ve bariyer özellikleri nedeniyle gıda ambalajları ve folyo ürünlerinde sıklıkla kullanılır.
- Elektrik Sektörü: Elektrikli ekipmanları ve elektrik hat ve kabloların içlerinde yaklaşık %10 alüminyum tercih edilir. Transformatörlerde, kablolama sistemlerinin iç taban ya da iç sistemlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca, kasalarda, montajlama parçalarında, televizyonların iç kısmı kablolar da ve ekran yapımında, ev aletlerinde, ses sistemlerinde ve iletişim cihazlarında alüminyum kullanılır.
- Ulaşım: Alüminyum, ulaşım araçlarının üretiminde de tercih edilen elementlerden biridir. Alüminyum levhaların yaklaşık dörtte biri ulaşımda kullanılmaktadır. Uçaklar, gemiler gövde ve elektrik hatlarında, trenlerin iletişim sisteminde, teknelerin mürettebat telsiz sisteminde ve otobüsler alüminyumun sıklıkla tercih edildiği ulaşım araçlarıdır.
- Otomotiv Endüstrisi: Alüminyum, otomobillerde yaygın olarak kullanılır. Tekerlekler, motor blokları, süspansiyon bileşenleri ve kablo sistemi, kaputlarda, tekerlek ara çubukları (jant yapımı) gibi birkaç otomobil parçası alüminyumdan elde edilmiştir. Kulplar, logolar, aynalar, hava doldurma adaptörleri, fan kavrama parçaları gibi diğer parçalarda alüminyum kullanılır.
- Havacılık Endüstrisi: Alüminyum levha kullanımı havacılık sektöründe de tercih edilmektedir. Yüksek mukavemet/ağırlık oranı, korozyona direnç göstermesi alüminyumun yaygın olarak kullanılmasına neden olur.
şeklinde sıralanabilir.