Alüminyum

Boru, Profil, Çubuk, Lama, Levha, Köşebent, Rulo / Şeritlerin tüm alaşımlarının ölçülerinin stok ve imalatı

Alüminyum Nedir?

Alüminyum doğada doğal olarak bulunan gümüş renginde simgesi AL ve atom numarası 13 olan bir metal cinsidir. Çelikten sonra en fazla kullanılan ve aranan endüstriyel malzeme olarak karşımıza çıkar. Boksit cevheri halinde doğada birçok yerde çıkarılır. Paslanmalara karşı oldukça iyi bir dayanım ve etkisi bulunan bir malzeme olması kullanım yerinin de fazla olmasını belirleyen en önemli etkenlerden biridir.

Pas tutmayan özelliği sayesinde sanayi ve endüstri alanında tercih edilen ürünlerin başında gelir. Bu nedenle sektörde birçok alanda yoğun bir kullanım alanı yer edinmiştir. Oksijen ile temas halinde oksidasyona karşı müthiş bir direnç gösterir. Bu da paslanmaz bir özellik kazanmasına neden olur. Bu en temel özelliğinin dışında da farklı birçok özelliği bulunur.

Alüminyum Özellikleri

Alüminyum yeryüzünde oldukça fazla bulunan element türlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Saf hali sert bir yapıda değildir. Hatta çok yumuşak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Alaşım halinde kullanıldığı zaman oldukça mukavemetli bir görünüm ve yapıya sahiptir. Ağırlığı çelik ve bakıra göre çok daha azdır. Hafif olması kullanım yerinin fazla olmasına etki eder.

Kolay şekil verilebilen ve kolay işlenebilen bir yapısal özelliği mevcuttur. Aynı zamanda zehirli olmayan bir metal özelliği taşır. Geri dönüştürülebilen bir metal olma özelliği oldukça önemlidir. Bu sayede üretim maliyetlerine ciddi bir katkı sunar. Ekonomide önemli bir yere sahip olan bu elementin geri dönüştürülebilmesi ciddi bir ekonomik katkıya da neden olur.

Alüminyum diğer elementlerle alaşım şeklinde kullanılabilir. Bakır ile birlikte kullanıldığında çekme dayanımı artışı meydana gelir. Magnezyum ile birlikte alaşım halinde kullanılır ise şekil alması daha kolay hale gelir. Çinko ile birlikte kullanım halinde mukavemet artışı sağlanır. Demir ile birlikte kullanımı halinde ise serttik artışı sağlanır. Örnek verilen metaller dışında başka metaller ile alaşım yapıldığında farklı formlara ve özelliklere sahip hale gelir.

Alüminyum Kullanım Yerleri

Sanayide bakırdan daha ucuz olması ve çabuk soğuması nedeniyle soğutma sanayinde çok fazla kullanıldığı bilinmektedir. İşlenmesinin kolay olması ve diğer madenlere göre daha hafif olması da kullanılan sektör sayısının oldukça fazla olmasına yol açar. Aynı zamanda geri dönüştürülebilen bir yapıda bulunması maliyet avantajı açısından kullanımını yaygın hale getirmiştir.

Parlak ve şık bir görüntüsünün olması özellikle mobilya ve süs eşyalarının yapımında kullanım yeri bulmasına neden olmuştur. Alüminyum kullanım yeri açısından birçok değişik alanda kullanılabilir metaldir. Kullanılan yerlerden bir kısmı;

  • İnşaat sektörü olup özellikle binaların dış cephelerinde kullanılır.
  • Mobilya üretimi esnasında dayanıklı ve parlak görüntüsünden dolayı kullanılır.
  • Otomotiv sektöründe özellikle motor, süspansiyon, araç teker jantları, radyatör, kaporta gibi birçok yerde kullanılır.
  • Tekne yapımında gövde kısmının yanında iç mekânda da kullanılır.
  • Trenlerde vagon bölümlerinde kullanılır.
  • Savunma Sanayinde kullanım yeri bulunur.
  • Uçakların gövde kısmında kullanıldığı bilinmektedir.
  • Klima ve buzdolaplarında yoğun olarak kullanılır.
  • Bisiklet aksamlarında kullanılır.
  • Konserve kutuları gibi çeşitli ambalajların yapımında kullanılır.

Satışını Yaptığımız Alüminyum Ürünler