Fiber – Epoksi FR4

Çubuk, Levha çeşitleri ve talaşlı imalatı

Fenol Fiber Levha

Fenol fiber levha reçine ve lift kumaş takviyesi ile üretilen genellikle elektriksel izolasyon olmakla birlikte pek çok alanda kullanılan bir ürün olarak bilinmektedir. Endüstriyel alanda güçlü ve dayanıklı bir yapı arayanlara çözüm sunan bu levhalar yüksek sıcaklık, kimyasal ve aşınmalara karşı uzun ömürlü bir performans sunmaktadır. Güçlü ve dayanıklı kullanım için vazgeçilmez bir maddedir.

Fenol Fiber Levhalar Nasıl Üretilir?

Fenol fiber levhalar pamuklu bez tabakaların ya da farklı formlardaki cam elyafı tabakalarının, fenol esaslı veya epoksi esaslı bir reçineye emdirilmesi suretiyle elde edilmiş olan tabakaların preslenmesi ile ortaya çıkar. İsteğe göre grafit, silikon, cam elyafı, teflon gibi farklı maddeler katılarak da üretim yapılabilmektedir. Fenol fiber levha işleme ve şekillendirme konusunda esneklik sağlar ve kesme, delme gibi işlemlerde kolayca şekil alarak projeler için vazgeçilmez bir noktada yer alır.

Vakum pompalarında, süt sağım makineleri gibi bazı makine parçalarında, vidanjör kanatlarında, plastik enjeksiyon kalıplarında ısı izolasyonu gibi alanlarda kullanım imkanı vererek geniş bir yelpaze sunmaktadır. Tekstil sanayisinde de yoğun olarak kullanılan fenol fiber levha, otomotiv ve ağır sanayi makine imalatlarında, yataklar, balatalar, dişli gruplarında da kullanılmaktadır. Ayrıca çakı, bıçak sapı gibi bazı hediyelik ve süs eşyası yapımında da kullanıldığı görülmektedir.

Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Aşınmalara karşı dayanıklı olması ve estetik özellikleri ile sektörde fark yaratan fenol fiber levha her üründe olduğu gibi avantajları ve dezavantajları bir arada barındırmaktadır. Avantajlarına değinecek olursak; bu levha çeşidi oldukça ekonomiktir. Buna ek olarak mekanik ve elektriksel değerlere sahiptir. Talaşlı imalatla işlenebilirlik sunmaktadır. Reçineye eklenen farklı katkı maddeleri sayesinde çeşitli ürün yelpazesi sunmaktadır. Ancak bu ürünler 120 dereceyi geçen sıcaklıklarda yapısal olarak deforme olmaktadır. Pamuk esaslı ürün grubu ise su ve nemden etkilendiği için bu da bir diğer dezavantajını oluşturmaktadır. Ürün kalitesine bağlı olarak yer yer mekanik özelliklerinin değişebilmesi de bu tür levhaların bir diğer dezavantajlı durumu olarak bilinmektedir. İşleme sırasında oluşabilen uçucu partiküller de negatif yönlerine dahil edilebilmektedir.

Dayanıklılık, estetik tasarım, çevre dostu gibi özellikleri bulunan ve endüstriyel, mimari uygulamalarda oldukça önemli bir yere sahip olan fenol fiber levhalar geri dönüştürülebilir özellikleri ile sürdürülebilirliğe önem veren kullanıcılar için vazgeçilmez bir araç haline gelmiştir. Bu levhalar kaliteyi oldukça uygun bir fiyatla sizlere sunarak endüstriyel uygulamalarda fark yaratmaya devam etmektedir. Bunun yanı sıra fenol fiber levhalar ile şıklık ve dayanıklılık arasındaki mükemmel dengeyi sağlamak oldukça kolaydır. İleri teknoloji ve uzmanlıkla üretilen fenol fiber levha kaliteden ödün vermeyen profesyoneller aracılığıyla üretilebilir ve uygulamak için talep edilen alana uzman çalışanların yardımı ile kolayca uygulanabilir.

Fenol Fiber Çubuk

Fenol fiber çubuk, pamuklu ya da elyaf katmanların reçine denilen bir kimyasalda bekletilerek maddeyi içine çekmesini sağlayarak elde edilir. Bu aşamadan sonra katmanlar, uygun basınç ve sıcaklık altında sıkıştırılır ve son ürün elde edilir. İşlemlerde kullanılan reçinenin özelliği epoksi ya da fenol içerikli olması gerekir. Katman sayısı, ihtiyaca göre belirlenmektedir. Kaliteli ve sağlam bir ürün talep ediliyorsa malzemenin temel yapısını oluşturan katmanın yüksekliği, ne tür malzeme kullanıldığı, malzemenin güçlü yapısı, reçine maddesinin içeriği gibi her bir adımın özenli seçilmesi gerekir. Yukarıda sayılan her bir malzeme fenol fiber ürünün temel içeriğini oluşturur. Talebe göre içerik genişletilebilir. Örneğin reçine malzemesini güçlendirmek için silikon, grafit gibi malzemelerin dışında teflon ve cam elyafı da kullanılabilecek uygun içerikli malzemeler arasında yer alır.

Fenol Fiber Çubuk Nerelerde Kullanılır?

Fenol fiber çubuk ürünü ısıya oldukça dayanıklıdır. Buna bağlı olarak kullanım alanı da geniştir. Isı arttıkça sürtünme etkileri gözlenmez. Bu ürünlerin iskeletinde pamuk esaslı malzeme kullanılırsa mekanik dayanıklılıkları daha yüksektir. Bu durum kağıt esaslı malzemenin kullanıldığı ürünler için geçerli değildir. Bunların yanı sıra fenol çubuklar elektrik izolasyonu için kullanıma uygun değildir. Fenol esaslı malzemeden üretilen bu ürünlerin kullanımı uzun yıllara dayandığı bilinir. Teknolojinin hızlı ve sarsıcı etkisinin sonucu olan plastikler, bu tür ürünlerin yerini alarak kullanımını sınırlandırılmıştır. Her şeye rağmen yine de bazı alanlarda fenol esaslı malzemeler kullanılmaya devam edilmektedir. Bu alanlar:

  • Motor ve elektrikli cihazlar (Vakum pompaları, süt sağım makineleri),
  • Elektrikli araç gereçler,
  • Havacılık sektörü (Vidanjör kanatları),
  • Makine parçaları (Matbaa makineleri),
  • İzolatörler,
  • Contalar,
  • Hediyelik eşya sektörü (Bıçak sapı, çakı vb.),

şeklinde sıralanabilir.

Fenol Fiber Çubuk Avantajları ve Dezavantajları

Fenol fiber çubuk, ikiye ayrılır. Birincisi, fenol kağıt çubuk ya da levha, ikincisi de fenol pamuk levha ya da çubuktur. Kağıt çubuk ürünü cam kâğıdı reçinede bekletip ısıyla şekillendirme işlemi ile elde edilir. Pamuk levha ise pamuk katmanın reçinede bekletildikten sonra ısıl işlemler ile hazır hale getirilmesidir. Bu işlemlerin farklılığı kullanım alanlarının da farklılaşmasına neden olmaktadır.

Fenol esaslı malzemelerin tercih edilmesi kullanıcılara rahatlık sağladığı gibi bazı dezavantajları da bulunur. Değişen şartlar, kullanılan ürünlerin de ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde yenilenmesini gerektirmektedir. Örneğin, fenol esaslı malzemelerin bazı alanlarda yerini plastiğe bırakması gibi. Avantajlar arasında fenol temelli maddelerin:

  • Sağlam ve kaliteli olması
  • Fiyat aralığının her bütçeye uygun olabilmesi
  • Bütçe dostu olması
  • Fenol esaslı malzeme, talaşlı imalat sistemi ile işleme tabi tutulabilir
  • Reçine malzemesine ekstra malzemeler ilave edilerek farklı görüntüye sahip malzeme üretilebilmesi

şeklinde sıralanabilir. Fenol fiber çubuk benzeri fenol temelli maddelerin dezavantajları ise:

  • Malzemelerin kalite derecesine göre değişken yapıdaki mekanik nitelikler
  • Malzemeyi işlerken etrafa yayılabilecek küçük parçalar
  • Pamuğun kullanıldığı fenol esaslı malzemelerin nem ve suya dayanıklı olmaması
  • Belli bir sıcaklığın (120 derece) altında kullanıma uygun olması

şeklinde listelenebilir.