Bakır Rulo/Şerit
Bakır rulo/şerit, eski çağlardan günümüze kadar gelen, birçok alanda kullanıma sahip olan ve vazgeçilmeyen madenler arasında bulunan madenlerden biridir. Kendine has özelliklere sahip olduğu için kullanım alanları oldukça geniştir. Genellikle elektrik kabloları, sıhhi tesisat, enerji, haberleşme, inşaat, otomotiv, elektrikli beyaz eşyalar, trafo, transformatör, elektrik motorları, çatı kaplama ve ısı değişimlerinde ve çeşitli uygulamalarda kullanılır.
Bakır maden olarak çeşitli özelliklere sahiptir. Yüksek ısı ve elektrik iletkenliğinin bulunması, atmosferik ortamlara dayanması, mukavemetinin düşük olması, soğuk olarak şekillendirilebilen bir maden olması ona has özelliklerdendir. Bunlara ek olarak pirinç ve bronz gibi alaşımlarda bakır ana bileşen olarak kullanılır. Farklı kalınlık ve genişliklerinden dolayı bakır rulo/şerit şeklinde kullanımının yanı sıra bakır bant olarak da kullanılabilmektedir. Bakır bantlar da bir tür metal bileşendir. Genellikle elektrik iletimi için kullanılır. Bundan dolayı da lamba kapaklarında, pil kapaklarında, düğme ve konektörlerin üretiminde kullanılmaktadır. Korozyon ve termal dayanıklılığından dolayı da elektrik anahtarlarında, contalarda, elektrikli vakum cihazlarında ve radyatörlerde de kullanılır.
Bakır Rulo/Şerit Özellikleri Nelerdir ?
Bakır rulo/şeritlerin birçok farklı özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklerden bazıları:
- Minimum olarak 99,9 bakır içeren ve yüksek saflıktaki bakırlardan yapılırlar.
- Bakır rulo / şeritlerin kullanılacağı uygulamaya bağlı olarak farklı kalınlık ve genişliklerde bulunurlar. Genellikle genişlikleri birkaç milimetreden birkaç inç’e kadar değişebilir. Kalınlıkları ise birkaç mikrondan birkaç milimetreye kadar değişkenlik göstermektedir.
- Bakır rulo/şeritlerin parlak, mat veya cilalı gibi üç farklı yüzey kaplamaları bulunmaktadır.
- Yüksek gerilme mukavemetine bağlı olan bakır rulo/şerit dayanıklılığın gerekli olduğu ortamlarda ve durumlarda kullanılmaktadır.
- Çeşitli ortam ve temperlerde kullanılan bakır rulo/şeritler yumuşak, sert veya yarı sert diye üç farklı şekilde üretilmektedir. İmalat sürecinde soğuk işleme veya tavlama şeklinde derecesine göre belirlenerek kullanılmaktadır.
- Devre kartları ve kablolama gibi elektrik uygulamalarında kullanılan bakır rulo/şeritlerin ortak özellikleri elektriksel iletkenliğe mükemmel şekilde sahip olmasıdır.
- Bakır rulo/şeritlerin bazı türleri oldukça yumuşaktır ve bu özelliği ile çok kolay bir şekilde şekil alabilir. Bu özelliğinden dolayı da farklı şekil ve boyutlara uygun olarak şekillendirilebilir.
- Bakırlar genellikle korozyona oldukça fazla dirençlidir. Bundan dolayı da çatılarda ve sıhhi tesisatlar da ki dış mekan kullanımlarına uygun duruma gelir.
şeklinde sıralanabilir.
Bakır Rulo/Şeritlerde İşleme Yöntemleri Nelerdir ?
Bakırın özelliğinden dolayı maden işleme yöntemlerinde birtakım zorluklar yaşanabilir. Bu nedenden dolayı bakırın işlenme aşamasında özel teknik ve işleme yöntemleri sıklıkla tercih edilir. Bu yöntemlerden arasında bulunan birinci yöntem döküm işlemidir. Eritilmiş bakırın kalıplara dökülmesinden sonra soğutulma işlemine döküm denir. İkinci yöntem ise haddeleme işlemidir. Bu yöntem bakırı ince levha haline getirmek için kullanılır. Diğer bir yöntem ise kaynak yapma işlemidir. Bakır rulo/şerit imalatında farklı parçalarının birleştirilmesinde kullanılan yönteme verilen isimdir. Bir diğer yöntem olan lehimleme yöntemi ise bakır parçalarının özel malzemeler ile birleştirilme işlemi olarak bilinir.